• учете онлайн

  Безплатен Интернет учебник

  Разгледайте нашия Photoshop CS3 учебник на български език.

  Тук ще намерите преводи на български от оригиналното ръководство на Adobe.

  вижте учебника
 • учете онлайн

  Безплатен Photoshop CS5 учебник

  Тук ще намерите преведени на български уроци от оригиналното ръководство на Adobe, както и видео уроци от експерти в областта на Photoshop.

  вижте повече

Photoshop CS5 For Dummies

14.06.2010

Вече има и „Photoshop CS5 For Dummies“ . Не съм сигурна как точно се превежда на български тази популярна поредица. Дали хората, които си я купуват трябва да се притесняват и да се чувстват обидени или обратното. Аз бих я нарекла „за начинаещи“, но …

Ето и няколко съвета и трика от книгата „Photoshop CS5 For Dummies“, които успях да изровя на английски и сега ще се пробвам да преведа. Пропускам някои, които ми се струват очевадни, като например – „кликнете два пъти върху иконката на файла, за да го отворите…“ :) Ако все пак някои от съветите, ви се сторят прекалено елементарни, имайте милост, все пак са за начинаещи. Ето и моя доста свободен превод.

Отваряне на файл

Никога не отваряйте, изображение в Photoshop от външно устройство /CD, DVD, flash,…/. Винаги копирай файла на локалния си диск и така работи с него.

Не че не е възможно. Притесненията са, че може да възникне проблем по време на четенето или записването на външното устройство, и може да загубим своя файл. Хубаво е винаги да имате копие и на локалния си хард.

Работа с изображения

Photoshop е програма за работа с растерни изображения. Ако искаме да отворим файл съдържащ вектори, то при отварянето му те ще се растеризират.

Запис на файловете

Ако искате да запазите файла с друг формат, използвайте командата Save As.

След като да дадете Save As или само Save и затворите изображението. Промените, които сте направили стават невъзвратими. Какво можете да направите, когато работите с важни изображения:

- работете върху копия на оригиналния файл.

- когато отваряте своя файл, използвайте Open as a Smart Object. Smart обектите могат да се променят и трансформират много пъти без да се влошава тяхното качество.

- запазвайте вашата работа и като .psd. Особено ако имате много слове и ефекти. Ако не запазите работата си в psd формат, след време ако искате да промените нещо, ще ви отнеме много повече време.

Бързи клавиши

Клавишните комбинации в Photoshop могат да се настройват допълнително. И все пак някои базови такива са като при повечето останали програми. Хубаво е да не ги променяте.

Опцията „Undo“

Както при повечето програми и тук можете да върнете обратно последните изпълнени команди.
Интересна опция е т.нар. частично „Undo“ а именно чрез History Brush. Този инструмент позволява да се направи частично „Undo“ на всяка една промяна.
Селектирате History Brush, избирате си положение до което искате да се върнете от History панела, и рисувате върху тази част от изображението, която искате да възстановите.
И все пак има някои ограничения, за това до колко назад можете да се върнете.

History панелът има ограничен брой състояния. Можете да настроите техния брой от Preferences > General. Стандартно се пазят последните 20 промени. Големият брой състояния в History панела, изисква и по-голям ресурс памет за съхраняването им.

Ако направите промяна в изображението с командите Crop tool, Image Size или Canvas Size не можете с инструмента History Brush да възстановите изображението до предните размери.

Някои съвети при инсталирането на Photoshop CS5

Ако имате много плъгини, комбинирайте ги в групи. Все пак плъгините изискват РАМ. Когато ви потрябва някой, активирайте го през Preferences/ Plug-Ins.

Прекалено многото шрифтове можат да доведат до по-бавната работа на програмата. Групирайте ги и активирайте само тези които ви трябват.

източник: http://www.photoshopsupport.com

Етикети:

Един коментар по “Photoshop CS5 For Dummies”

 1. Ралица казва:

  Сайтът ви ми харесва много ! Браво за трудът ,който сте положили :)

Вашият коментар

*