• учете онлайн

  Безплатен Интернет учебник

  Разгледайте нашия Photoshop CS3 учебник на български език.

  Тук ще намерите преводи на български от оригиналното ръководство на Adobe.

  вижте учебника
 • учете онлайн

  Безплатен Photoshop CS5 учебник

  Тук ще намерите преведени на български уроци от оригиналното ръководство на Adobe, както и видео уроци от експерти в областта на Photoshop.

  вижте повече

Размер и резолюция в Photoshop

28.04.2010

Резолюцията е объркващо понятие за много хора. Dpi или ppi ?

Dpi (брой точки на инч) би следвало да се използва когато се говори за печат, а когато става дума за цифрови изображения по-правилно е да се използва ppi (брой пиксели на инч).

Нека създадем ново изображение с размери -
ширина – 8 inches
височина – 10 inches
резолюция – 150 ppi

photoshop

/ използвам размери в инчове, за да може по-лесно да се разбере зависимостта между резолюция и размер. /

След това отваряме Image/ Image Size. Отново виждаме зададените първоначално размери.

Нека първо махнем отметката пред Resample Image. При изключването и виждаме, че размерите в пиксели се фиксират и не могат да бъдат променяни.

Променяме резолюцията на 300 ppi.

photoshop resize

Размерът на документа се променя на 4х5 инча. Това се получава защото по-този начин на промяна на резолюцията, променяме разстоянието между пикселите, но не и техния брой. Математическата зависимост е следната – 4 х 300 = 1200 , 5 х 300 = 1500.

Когато обаче оставим отметката пред Resample Image нещата се променят. Resample Image е специална функция в Photoshop, която се използва при промяна размерите на изображението.

photoshop резолюция

Отново променяме резолюцията на 300. Размерът на документа остава 8 х 10, този път размерът в пиксели се променя. По-различното в последното изображение е и иконката за линк в дясно до размерите на документа. Когато отметката пред Resample Image я няма – линкнати са ширината, височината и резолюцията. Т.е. при промяна на единия параметър ще се променят съответно и останалите. Докато във втория случай – линкнати остават само ширината и височината. Резолюцията няма да бъде засегната при промяна на размерите на документа.

Когато опцията Resample Image е включена, промяната в размерите на документа и на резолюцията оказва влияние върху размерите в пиксели. Когато намаляваме физическите размери на документа или намаляваме неговата резолюция, Photoshop маха пиксели от изображението.

И обратно, когато увеличаваме физическите размери или резолюцията Photoshop добавя пиксели към изображението. Това съответно и увеличава размера на файла.

Логично прекаленото добавяне на пиксели води до влошаване на качеството на изображението, въпреки добрите възможности на Photoshop.

Сигурно сте забелязали селекта до отметката Resample Image. Тук трябва да изберем най-подходящия метод за интерполация.

Nearest Neighbor – бърз, но не много точен. По-подходящ е за илюстрации отколкото за снимки.

Bilinear – предлага средно качество за повечето типове изображения.

Bicubic – бавен, но по-точен метод.

Bicubic Smoother – базиран на Bicubic, но предназначен за увеличаване на изображения.

Bicubic Sharper – базиран на Bicubic, но предназначен за намаляване на изображенията като запазва детайлите от оригинала.

Понякога се налага промяна на размера на изображението и на резолюцията едновременно. Отваряме Image/ Image Size. Първо махаме отметката пред Resample Image и променяме резолюцията на 300. Това променя размерът на документа, понеже променяме разстоянието между пикселите.
Селектираме опцията Resample Image и коригираме и размерите на документа.

източник – www.photoshopsupport.com

Етикети: ,

Един коментар по “Размер и резолюция в Photoshop”

 1. [...] програми са също: Photoshop -урок , урок 2;  VSO Image Resizer ;  Genuine Fractals ; Reshade -тя става за увеличение на [...]

Вашият коментар

*