• учете онлайн

  Безплатен Интернет учебник

  Разгледайте нашия Photoshop CS3 учебник на български език.

  Тук ще намерите преводи на български от оригиналното ръководство на Adobe.

  вижте учебника
 • учете онлайн

  Безплатен Photoshop CS5 учебник

  Тук ще намерите преведени на български уроци от оригиналното ръководство на Adobe, както и видео уроци от експерти в областта на Photoshop.

  вижте повече

Какви бяха водещите тенденции в web дизайна за 2009 – I част

06.01.2010

Какви бяха най-често срещаните тенденции в web дизайна през изминалата 2009 година? В рамките на два поста ще се опитам да накравя кратък преглед на тези тенденции.

Много въздух и повече ползваемост

През изминалата година на мода бяха по-светлите, леки, с много въздух между основните елементи сайтове. Повечето бяло пространство прави сайтовете по-четими, улеснява и насочва погледа на потребителя към най-важната информация. Избягва се претрупаността, прекалените графични елементи, тежките, тъмни цветове.

Все по-голямо внимание се обръща на ползваемостта. Бутоните са ясно различими и се променят спрямо действията на потребителя. Повече внимание се отделя на дизайна на формите, така че да бъдат лесни за попълване и максимално разбираеми от потребителите – с помощни текстове, пояснителни цветове и различни шрифтове. Като цяло се следва максимата „не ме карай да мисля“. Цитатът е взет от едноименната книга – „Don’t make me think“ на Steve Krug даваща насоки за подобряване на ползваемостта на сайтовете.

web design

web design

PNG прозрачностите

Въпреки, че не се поддържат от ИЕ6, добиха голяма популярност и продължават да се налагат. Почти всеки сайт има поне едно png изображение в дизайна си.

web design

Големите букви

Тази тенденция придоби голяма популярност през 2009. В сайтовете на дизайнерски агенции, в порфолио сайтове и други, текстът е превърнат във важен дизайнерски елемент. Големите букви с правилно подбраните шрифт, размер, цветове освен, че са част от цялостната визия, внушават солидност и доверие.

web типография

web tempate

Методите за заместване на текст

Както знаем все още няма утвърдени css начини за използване на разнообразни шрифтове и това да се вижда добре под повечето масово използвани браузъри. Затова и методите за заместване на текст (с Flash, с изображение) са и може би ще останат още известно време доста популярни.

web текст

typography

Диалоговите прозорци

Диалоговите прозорци т.нар. lightboxes са също доста често срещани – дали за показване на изображения, за попълване на формуляри или за помощна информация освен като част от визията, те помагат за подобряване ползваемостта на сайта.

modal box

Видео файловете

Видеото вградено в сайта, става все по-популярно, а и вече определено е доказано че потребителите го обичат. По този начин информацията се предава бързо, ефективно и по-лесно за възприемане. А както стана ясно и не се пропуска от търсачките.

video

Гридовете

Гридовете или спазването на определено подравняване също както в принтираните вестници и списания създават усещането за подреденост, за последователност в дизайна и дори сигурност. Повече за тях можете да прочетете на този линк – 960.gs .

Слайдовете

Слайдовете във вид на галерии от изображения или кратки описания на отделни статии спестяват време за ровене из сайта, фокусират вниманието върху най-важната или нова информация.

слайд

източници: www.smashingmagazine.com, www.webdesignerwall.com и други

към началото на страницата

Вашият коментар

*