• учете онлайн

  Безплатен Интернет учебник

  Разгледайте нашия Photoshop CS3 учебник на български език.

  Тук ще намерите преводи на български от оригиналното ръководство на Adobe.

  вижте учебника
 • учете онлайн

  Безплатен Photoshop CS5 учебник

  Тук ще намерите преведени на български уроци от оригиналното ръководство на Adobe, както и видео уроци от експерти в областта на Photoshop.

  вижте повече

Вектори в Photoshop

23.04.2010

Както знаем основното приложение на Photoshop е за работа с растерни изображения. / растерна графика се нарича представянето на изображенията като съвкупност от точки (пиксели), подредени в правоъгълна матрица / Но Photoshop предлага и възможности за създаване и модифициране и на векторни графики.


Разбира се, тук не можем да създадем изцяло векторен документ. За това си има съответните програми – Corel Draw, Illustrator. Въпреки това възможността да се ползват вектори в програма за растерна графика е много полезна в не малко случаи.

Photoshop запазва векторите в слоеве или като paths. За създаването им се използва инструментът pen, а линиите които той изчертава се наричат – криви на Безие. Рисуването с този инструмент изисква малко повече практика, за да се разбере и овладее. Ето тук попаднах на един подробен и полезен урок за начинаещи в рисуването с криви на Безие. На своя сайт photoshopcafe.com авторът Colin Smith предлага и други полезни и интересни уроци за Photoshop.

Етикети:

Вашият коментар

*